Hvorfor spinder katte?

Mennesket har længe undret sig over hvorfor katte spinder, og det er således et emne, der har fascineret katteejere meget længe. Man kan dog starte med at fastslå at der ikke kun findes en enkelt grund til, hvorfor katte spinder. Der er alligevel blevet fremsat en række teorier, der forsøger at forklare, hvorfor katte vælger at gøre dette.

Hvornår spinder katte?

Det anslås at katte begynder at spinde, når de er meget få dage gamle. De begynder sågar at spinde, inden de endnu har åbnet deres øjne, og man vil ofte kunne opleve at en mor spinder sammen med sine killinger, hvilket kan indikere at decat-1064227_960_720t har en beroligende effekt. Det er dog ikke kun i den forbindelse at katte spinder. Studier på området har nemlig ligeledes kædet spinderiet sammen med episoder, hvor katte er bange, har ondt, er nervøse eller sågar når de er døden nær. På trods af disse studier forbinder de fleste mennesker dog en kats spinderi med tilfredshed.

Hvorfor spinder katte?

Da en mor spinder sammen med sine unger, indikerer dette at spinderiet kan være en måde at kommunikere med hinanden på. Killingerne begynder nemlig at spinde, inden de har åbnet deres øjne og kan se. Derfor handler spinderiet i denne periode om, at kattene skal kommunikere til hinanden omkring deres placering. Katte spinder dog ligeledes når de er nervøse eller vil trøste sig selv.

Forskere er ikke helt klar over hvorfor katte spinder, men en række forskergrupper har kædet spinderiet sammen med frigivelse af endorfiner, som har den effekt at det nedsætter følelsen af smerte.

Hvorfor er spinderiet interessant?

Det er blandt andet interessant da studier har vist, at spinderiet fortsætter gennem hele dens åndedræts cyklus, hvilket vil sige at den spinder både mens den trækker vejret ind og ud. Samtidig kan det være en indikator på, om katten har en syg strube eller ej. Hvis der er noget i vejen med dens strube, vil den nemlig producere en anderledes lyd mens den spinder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*